Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
🗓 2024-06-28 👤 Florian Schwenkert

Deep dive: Logistikkedjan hos KoRo

För oss på KoRo är det viktigt att öppet presentera handelsvägarna och förkorta dem där det är möjligt så att konsumenterna ska kunna fatta välgrundade beslut. Exakt vad vi menar med korta leveranskedjor väcker ibland frågor. Därför vill vi här förklara hur vi ser på frågan om leveranskedjor, vad vi redan kan genomföra och var det fortfarande finns utrymme för förbättringar - och hur vi kan göra det. Som ett relativt ungt företag på marknaden är vi fortfarande långt ifrån perfekta och befinner oss på en resa mot mer direkta handelsvägar och mer transparenta leveranskedjor. I den här artikeln vill vi ge dig en inblick i de utmaningar vi står inför på den här resan, varför det är viktigt med transparens i leveranskedjorna och hur vi arbetar med det här ämnet.

Deep dive: Logistikkedjan hos KoRo

Korta logistikkedjan – vad betyder det egentligen?

Logistikkedjan, även känd som supply chain eller handelsvägar, innefattar alla steg som en produkt går igenom innan slutkunden nås. Vid varje steg i inköp, bearbetning, produktion eller försäljning överförs produkten från handlare till handlare, vilket medför både kostnader och transportutsläpp, ökad otydlighet samt eventuella förpackningsbyten. Vi vill ge dig en överblick över vem som kan vara involverad i en leveranskedja för en enda produkt:

Den vanliga leveranskedjan startar vid bonden, går vidare till kooperativ. Därifrån transporteras råvarorna oftast till producenter som vidarebearbetar varorna. Sedan går det vidare till grossister som tar emot varorna från leverantörer. Leverantören låter packa om varorna i butiksförpackningar och överlämnar dem sedan till detaljhandeln. Där köper kunden dem. Som du ser, många steg från ursprung till butikshyllan.

Så ser en standardleveranskedja för livsmedel ut.

Så kan en standardlogistikkedja för livsmedel ut.

Varför är korta logistikkedjor viktiga? 

Genom att undvika mellanhänder blir transportsträckan i många fall kortare. Det betyder att korta leveranskedjor genererar mindre CO2-utsläpp. Mindre förpackningsavfall uppstår också, eftersom omförpackning då bäst faller bort eller minskas genom att t.ex. använda producentens (stor)förpackning direkt. Så är priserna både för oss och för dig billigare. När direktinköp sker från bönder eller kooperativ, stannar oftast mer av köpesumman direkt hos producenterna i ursprungslandet och fördelas inte över många mellansteg (produktion, bearbetning och flera transportkostnader). Färre mellansteg innebär också större kontroll och inflytande över penningflöden och transportvägar. Även kvaliteten och andra standarder vid produktionsplatsen kan således bättre kontrolleras och garanteras. Genom en kortare logistikkedja står man närmare producenterna och kan så bygga upp långsiktiga relationer och förtroende till partner på plats. Korta logistikkedjor omfattar därmed såväl ekologiska, ekonomiska som sociala aspekter.

Vårt tillvägagångssätt på KoRo

För oss på KoRo så vore att direktimportera produkter från ursprunget ett idealfall. Förkortning betyder dock inte att vi inte tar in produkter från utlandet, utan vi försöker hoppa över steg eller aktörer i leveranskedjan. Vilka steg i leveranskedjan som kan hoppas över och vilka utmaningar det medför för oss vill vi förklara här:

Den ideala leveranskedjan på KoRo

Vår strategi: Håll logistikkedjorna så korta som möjligt

Steg 1: Hoppa över grossistledet

Vi köper in nya produkter från grossistledet för att se intresset på marknaden. Då vi vill minska risken för matsvinn tar vi till en början endast in en mindre mängd. Grossistledet gör detta enklare. Men vi har vårt mål i sikte: en så kort logistikkedja som möjligt. Så vi börjar med att hoppa över grossistledet – oftast uppnår vi detta ganska snabbt genom större inköpsvolymer eftersom produkten är populär bland kunderna eller så köper vi produkten direkt från producenten då vi redan har en längre affärsrelation med dem.

Steg 2: Undvika omförpackning

Om vi går direktvägen via producenterna innebär det ofta att vi även använder den förpackning som redan finns på plats. Detta sparar ett mellansteg i omförpackningen. Även genom våra standardiserade storpack behöver vi inte designa ytterligare förpackningar för varje enskild produkt och hoppar därmed över det extra steget med förpackningsutveckling och produktion för många produkter.

För våra Premium mandlar 1 kg, vår puffade dinkel 400 g eller våra rostade mandlar 1 kg använder vi till exempel direkt producentens förpackning. Du kanske har lagt märke till produkter som rostade mandlar 1 kg i vår butik som erbjuds i förpackningar som påminner om blå soppåsar. Det är inget designuttryck, utan det mest synliga exemplet på att effektivitet och avfallsminimering går före estetik hos oss. De blå påsarna är nämligen förpackningen från tillverkaren som vi köper produkterna från.

Visste du: Jämfört med en vanlig förpackningsstorlek i detaljhandeln sparar vi i genomsnitt 40 % förpackningsmaterial per kg produkt*! För närvarande erbjuder vi lite mer än hälften av våra produkter i storpack (1 kg eller mer). (Mars 2024)

Steg 3: Direktinköp från importören

När vi ser ett tillräckligt intresse (oftast ca en pall) för en (rå)produkt som till exempel nötter eller torkad frukt och har etablerat nödvändiga kontakter, vänder vi oss direkt till importörerna för att kunna köpa produkten. Om vi vill importera produkter direkt från länder utanför Europa utan mellanhänder, krävs det att vi köper in en mängd motsvarande en containerlast – alltså normalt sett mer än tio ton varor. Sådana mängder är dock inte praktiska för oss att ta in för varje produkt eftersom vi är ett relativt litet företag och ofta måste betala stora summor i förskott. Vi kan inte vertikalisera alla leveranskedjor samtidigt, det vill säga förkorta dem. Men för att ändå kontinuerligt förbättra oss, utför vi riskanalyser avseende hållbarhetsrisker och prioriterar där vi dels har tillräckligt stora volymer och dels ser möjligheter till förbättring i leveranskedjan. För bearbetade produkter är vårt långsiktiga mål att använda våra direktinköpta råvaror för att ha mer kontroll och insyn i logistikkedjan. I nuläget är dock detta inte fallet för många av våra bearbetade produkter.

Steg 4: Vi arbetar tillsammans med producenterna vid ursprunget

Detta är vårt mål och det slutliga skedet inom handel med livsmedel. Ju fler produkter vi tar in, desto snabbare kan vi förkorta leveranskedjan till ursprunget och sedan påverka på plats. Man kan oftast inte bestämma inköpsmängden så flexibelt som med förpackad vara. Då kan det hända att man måste ta in hela containrar. Det är inte möjligt för varje produkt på grund av vår företagsstorlek just nu. Dessutom är ett högt finansiellt risktagande förknippat med att ta in större mängder, eftersom den inköpta varan eventuellt inte säljs i tid eller inte har den förväntade kvaliteten och då förfaller i lagret. Dessutom är denna väg oftast endast möjlig för råvaror, eftersom bearbetade produkter ofta innehåller olika råvaror från olika producenter. Det gör det svårare att påverka handelskedjan. Och: För att optimera en logistikkedja väger ett långsiktigt partnerskap till fördel, och att bygga upp ett sådant partnerskap kostar mycket tid och pengar. Bönder vid ursprunget har oftast inga stora finansiella resurser. Vi måste därför betala i förskott för att möjliggöra samarbetet. För ett företag av vår storlek är en förskottsbetalning på ca 400 000 € för flera containrar torkade mangos en hög finansiell risk. Ju större vi blir som företag, desto bättre kan mer kan vi påverka produkternas ursprung. Förresten: Även om vi köper produkter direkt från bönder på plats känner vi inte nödvändigtvis varje enskild bonde, eftersom de ofta är organiserade i kooperativ.

KoRo-anekdot: När vi beställde vår container med torkade mangos från Burkina Faso och betalade i förskott fick vi ett oroligt samtal från banken om vi verkligen var säkra på att vi ville ta den risken. Flera år senare kan vi säga: Ja! Vi har byggt upp ett fantastiskt förhållande med leverantören vid ursprunget och är mycket stolta över samarbetet och kvaliteten på produkterna.

Vår vision är att förkorta majoriteten av vår logistikkedja till ursprunget. Detta skulle ge oss insyn i värdekedjan ända till fabriken, kooperativen och även med bonden på plats. I det allra bästa fallet skördas, bearbetas, förpackas och skickas produkterna från ursprungslandet direkt till vårt lager och sedan hem till dig.

Var står KoRo idag? Var kan vi fortfarande förbättra oss?

För närvarande importerar vi 10–15 av våra produkter, som våra Fairtrade-certifierade mangos från Burkina Faso, direkt från ursprunget. Cirka 55 % av sortimentet erbjuds i storpack (mer än 1 kg) och vi har byggt upp kontakter med cirka 300 tillverkare. Det gör oss som företag naturligtvis inte helt perfekta. Därför arbetar vi ständigt med att förbättra och förkorta våra logistikkedjor och vill också utöka samarbetet med externa kontrollorgan (som t.ex. Fairtrade). Just nu bygger vi stegvis ut våra logistikkedjor baserat på vår inköpsvolym och risken i respektive leveranskedja.

Eftersom förkortning av logistikkedjor medför många av de ovan nämnda utmaningarna måste vi fortfarande köpa in cirka 20 % av vårt sortiment via grossistledet. För de resterande 80 % arbetar vi direkt med tillverkarna, importörerna eller producenterna vid ursprunget. Dessa importerar vi som direktimport från Afrika. Ett annat exempel är våra obearbetade cashewnötter, där vi redan är mycket nära vår ideala logistikkedja och arbetar direkt med fabriker i Afrika. Mer om det här.

Vår ideala leveranskedja exemplifierad med våra Fairtrade Mangostrips Brooks 1 kg: Från ursprung direkt till vårt lager.

Vår ideala leveranskedja exemplifierad med vår Ekologiska Fairtrade Mangostrips Brooks 1 kg: Från ursprung direkt till vårt lager

Matchande produkter