Vooral nu in de zomer heb je misschien geen zin in klassieke rijstpudding, ook al smaakt die altijd goed. In plaats van warm en romig met compote, bessen of kaneel, kun je rijstpudding ook koud eten. Je kunt rijstpudding ook gebruiken om cakes, desserts en stoofschotels te maken.
Rijst als basis - altijd goed roeren!
De basis voor een romige, dikke rijstpudding is een speciale rijstsoort - de rijstkorrel van deze soort is klein en rond en lijkt op de risottorijstkorrel. De sleutel tot het koken van rijstpudding is constant roeren. Dit voorkomt dat de melk aanbrandt en zorgt voor een romige consistentie. Of je volle of halfvolle melk gebruikt, is aan jou. Haver-, noten- of rijstmelk zijn ook geschikt voor het bereiden van rijstpudding. Voor een extra dikke consistentie kun je een beetje room toevoegen. De rijstpudding wordt ook echt dik als je hem een paar minuten laat afkoelen zonder hem te bewegen.
Kokosrijstpudding met mango
Deze rijstpuddingvariant is misschien geen geheimtip meer voor Thailandkenners, maar de klassieke rijstpudding smaakt ook heerlijk met kokosmelk. In het Verre Oosten wordt het "kleefrijst met mango" genoemd. In plaats van koemelk wordt het gewoon bereid met kokosmelk. Met verse mangostukjes en kokossnippers smaakt het exotisch en zomers.
Koude rijstpudding met zomerfruit
Een extreem gekoelde rijstpudding smaakt ook fris en is geschikt voor warme dagen. In plaats van winterbessen of appelcompote kun je verse ananas, mandarijnen of papaja als topping gebruiken. Een kneepje citroensap en misschien een paar chiazaadjes maken van je rijstpudding een heerlijk zomers dessert.
Rijstpudding ovenschotel
Als je een te grote pot rijstpudding hebt gekookt en het smaakt gewoon te saai op zichzelf - hier is een tip om de restjes te gebruiken: rijstpudding ovenschotel!
Doe hiervoor de rijstebrij in een ovenschotel met een beetje melk, eventueel room, boter, maïzena, suiker en 4 eieren. Het beste is om de suiker, eieren en een beetje boter van tevoren tot een pasta te mengen, dan de rijst toe te voegen en het vocht er op het laatst overheen te gieten. Als je rijstpudding erg romig is, heb je misschien geen melk of room meer nodig, maar dit is een kwestie van smaak. Je kunt er voor of na het bakken fruit of gedroogd fruit doorheen mengen.
Rijstpuddingcake
Je kunt ook kant-en-klare rijstepap gebruiken om te bakken. Rijstpuddingtaart is een ongewoon en origineel idee waar je collega's en gasten zeker blij mee zullen zijn. Bereid gewoon een gist- of zanddeeg naar wens, leg het in een bakvorm en verdeel de rijstpap erover als een cakemengsel. Je kunt ook een biscuitbodem gebruiken van verkruimelde boterkoekjes met boter. Het smaakt ook bijzonder goed als je als onderste laag eerst kersen door het rijstpapmengsel mengt. Als je rijstpudding niet stevig genoeg is, meng het dan met een beetje maïzena om het een puddingachtige consistentie te geven. Een dun laagje roomkaas of kwark is geschikt als topping.
Rijstpudding dessert
Het populaire gelaagde dessert uit Groot-Brittannië kan zelfs in een rijstpuddingversie worden gegeten. Om het te maken verkruimel je eerst wat beschuiten, boter, noten en honing, meng dit tot een stevig mengsel en doe het in een dessertglas als onderste laag. Doe er een laagje afgekoelde rijstepap op en meng voorzichtig met een beetje roomkaas of yoghurt tot een crème. De volgende laag kan bestaan uit fruit, noten, koekjes of chocolade. Dit wordt gevolgd door nog een laag rijstepap. Als topping kun je er cacaonibs, fruit of noten overheen strooien. Lekker!
Rijstpuddingijs
Rijstpuddingijs? Ja, het werkt en smaakt heerlijk! Je kunt de rijstebrij mengen met een beetje stijfgeklopte slagroom. Je kunt het resulterende mengsel naar smaak zoeten en bessen toevoegen. Het is vooral leuk om te eten als je er wat gepofte rijst aan toevoegt. Giet dan in een koelvorm en vries minstens een nacht in.