Mindre i packningen: Vem bär skulden?
Även om vi inte gillar att höra det: Livsmedelshandlare och stormarknadskedjor är inte orsaken till inflationen och måste reagera genom att höja priserna för att förbli lönsamma. Så långt, så bra, men det sker ofta utan förvarning och konsumenterna lämnas i sticket.
Det gäller även för förpackningar: storlek är inte allt!
Vad är det egentligen som ligger bakom begreppet "krympflation"? I grund och botten innebär det en prisökning, men du kan inte se det på produktens prislapp. När du till exempel köper grönsaker kan du däremot tydligt se hur priserna stiger. Men eftersom kostnaderna för nästan alla råvaror stiger för närvarande, delvis på grund av de senaste årens händelser, stiger också priserna på nästan alla produkter i snabbköpet. För att inte förlora försäljning och för att behålla en god image döljer många tillverkare prishöjningen genom att minska storleken på innehållet, men inte på förpackningen. Priset förblir detsamma. Och konsumenterna märker inte detta vid första anblicken, och kanske inte ens vid andra anblicken.
Krympförpackning vs. vilseledande förpackning: vad är skillnaden?
"Krympflation" uppstår när produktkvantiteten minskar men priset förblir konstant. Det är ett subtilt sätt att öka kostnaderna för konsumenterna utan att ändra det faktiska priset. Å andra sidan antyder utformningen av "vilseledande förpackningar" att det finns mer innehåll än vad det faktiskt gör. Och detta ger intrycket av en bättre affär.
För alla smarta shoppare: Var uppmärksam på priset efter vikt eller volym. Detta pris, som ofta anges per 100 g eller per liter på prislappar, gör att du kan jämföra olika produkter direkt och hitta det bästa värdet för pengarna.
Inflation i kundkorgen
Shrinkflation, eller downsizing, är industrins sätt att hitta andra sätt att fortsätta marknadsföra sina dyrare produkter utan att kunderna blir arga. Och detta har pågått i flera år. För att detta inte ska gå obemärkt förbi testar den ideella organisationen foodwatch e. V. otaliga produkter och delar varje år ut ett pris till den största reklamlögnen. Priset har fått det passande namnet"Golden Windbag".
En mycket välkänd kandidat för detta är t.ex. det bredbara fettet från en populär tillverkare. Denna produkt har lurats så mycket att den inte ens längre kan kallas margarin. Under de senaste åren har den gradvis blivit över en euro dyrare, fetthalten har minskats med 60 % och dessutom är det 100 g mindre innehåll i förpackningen. Krympflation när den är som bäst: minskningen av innehållet döljs och toppas med en prishöjning. Tyvärr är detta inte ett isolerat fall på snabbköpshyllorna. Skillnaden mot en vanlig prishöjning: mängden i förpackningen minskar, men priset ökar. Detta är omedelbart igenkännbart för kunder som alltid hamnar med samma produkt i sin varukorg.
KoRo reglerar: transparent prisutveckling
På KoRo är det viktigt för oss att vara öppna med vår prissättning. Vi måste också höja våra priser i vissa fall. Kvantiteten i förpackningen förblir dock alltid densamma. Om KoRo-produkter eller deras förpackningar ändras, fungerar det till exempel så här: Baserat på er feedback har våra Energy Balls nu inte längre bagasse-koppar som skydd och förpackningen har därför blivit mindre, men inte produktinnehållet. Som vanligt väger våra Energy Balls 30 g. Förresten, prisutvecklingen för våra produkter - oavsett om det är inflation eller inte - visas i en statistik för dig. Bläddra bara ner på produktsidan för din favorit KoRo-produkt så hittar du en flik med "Statistik" under bilderna. Känn dig fri att kolla!
Vad får du ut av det? Du kan direkt se om produkten har blivit dyrare eller billigare och du kan nu själv bestämma vad som ryms inom din budget.
Hur det fungerar i livsmedelsindustrin
På grund av sin struktur är den tyska dagligvaruhandeln en av de tuffaste branscherna i världen. Och aktuella händelser gör det inte lättare. Så vi förstår varifrån prisökningarna kommer. Ändå kommunicerar vi på KoRo alla prishöjningar och förpackningsjusteringar helt öppet. Kort sagt: transparens!