Registrera dig på vårt nyhetsbrev och få 5% rabatt på nästa beställning! ✨
🗓 2019-09-25 👤 Mary Cheung

Allt om groddad müsli

En groddad müsli innehåller många fler viktiga näringsämnen än en vanlig, ogroddad müsli. I den här artikeln kan du läsa om vad groddning egentligen innebär och vilka fördelar det har.

Allt om groddad müsli

Allt om groddad müsli

Müsli finns i alla former och storlekar och innehåller olika ingredienser beroende på dina preferenser. För det mesta består den av olika spannmålsblandningar som havreflingor eller boveteflingor.

Vem uppfann müsli?

Den ursprungliga müslin utvecklades 1890 av näringsreformatorn Dr Maximilian Oskar Bircher-Benner och kallades ursprungligen äppeldiet. Hans avsikt var att introducera människor till en fullvärdig kost med färsk frukt.

Inspirationen till detta fick Bircher-Benner under en vandring i Alperna, där en mjölkerska erbjöd honom en rätt som liknade müsli. Med tiden har denna rätt blivit den välkända Bircher-müslin och är lätt att göra själv av en mängd olika ingredienser.

Vad är groddad müsli?

I en groddmüsli är alla sädesslag (t.ex. frön, flingor) vanligtvis grodda. Fröna blötläggs i vatten under lång tid för att påbörja groddningsprocessen.

Vad händer under groddningen?

Efter att fröet har sugit upp vatten stimuleras grobarhetsmetabolismen. Enzyminhibitorer löses upp i kornet och viktiga enzymer kan bli aktiva. Dessa enzymer omvandlar kemiska föreningar, t.ex. komplexa livsmedelskomponenter som vår kropp bearbetar dåligt, till lättförtärbara föreningar. Fröna torkas sedan för att stoppa groningsprocessen. Blötläggningens längd varierar beroende på sädesslag.

Det är viktigt att veta att inte alla ingredienser i en groddmüsli alltid är groddade, utan ibland bara en ingrediens. En titt på ingrediensförteckningen ger dig vanligtvis mer information.

Vilka är fördelarna med groddad müsli?

Många olika fördelar med groddad müsli rapporteras på internet. I slutändan är dessa dock varken tillräckligt vetenskapligt testade eller godkända. Av denna anledning, och eftersom vi bara vill förse dig med tillförlitliga fakta, kommer vi inte att annonsera några halvsanningar här. Allt vi kan säga är att vår müsli är förbaskat god, smakar behagligt sött och har potential att ge dig den perfekta starten på dagen.


Vad äter man müsli till?

Hur du tillagar din müsli är helt upp till dig. Du kan välja dina favoritingredienser och fylla din egen müsli i t.ex. en stor konserveringsburk. Oavsett om det är chokladdroppar, kokoschips eller mandelsmör som en krämig topping - valet är ditt. Du kan också värma din müsli i en kastrull, särskilt när det är kallt ute och en varm frukost är särskilt god. För ett snabbt alternativ kan du låta din müsli ligga i blöt över natten och äta den som overnight oats.

Matchande produkter