🗓 06-09-2019 👤 Laura Wittmann

Onkruid - ja graag!

Hier kun je ontdekken wat je allemaal uit paardenbloemen, brandnetels en dergelijke kunt halen.

Onkruid - ja graag!

Terwijl sommige mensen nog steeds op hun knieën zitten om die ene vervelende plant eruit te trekken en weg te gooien, kun je het onkruid gewoon weg eten. Planten zoals paardenbloemen, brandnetels en dergelijke worden vaak onderschat. Sommige onkruiden zijn uitstekend om mee te koken, worden als gezond beschouwd en zijn gratis. Hier zijn wat tips over wat je kunt doen met paardenbloemen, madeliefjes, brandnetels en wilde knoflook.

Oogst tip

Je kunt je onkruid het beste 's ochtends oogsten. Omdat de kruiden 's ochtends het sappigst zijn, worden de vroege uren beschouwd als de beste oogsttijd. Over het algemeen moet je de planten niet uittrekken, maar de bladeren afsnijden met een mes of schaar.

Paardenbloem

In plaats van paardenbloemen te maaien met een grasmaaier of wanhopig te proberen de hardnekkige wortels uit de grond te krijgen: Wat dacht je ervan om ze op te eten? Want het licht bittere onkruid met de gele bloemen kan meer zijn dan alleen konijnenvoer. Je kunt trouwens alles gebruiken met paardenbloemen: Bladeren, wortels en bloemen. Voor de bladeren geldt: hoe lichter en zachter de bladeren zijn, hoe milder ze smaken. Paardenbloemen kun je bijvoorbeeld stomen of als salade bereiden. Het onkruid smaakt ook goed in groentesoepen of hartige sauzen. De beste oogsttijd is van mei tot juni.

Pesto van paardenbloemen:

Je hebt nodig: 2 tenen knoflook, 1 bos paardenbloembladeren, 110 ml olijfolie, 2 el pijnboompitten, een beetje peper en zout en 1 el geraspte Parmezaanse kaas. Pel eerst de teentjes knoflook en hak ze fijn. Was vervolgens de paardenbloembladeren en snijd ze in dunne reepjes. Doe alle ingrediënten samen in een blender tot de juiste consistentie is bereikt. De pesto kan enkele weken worden bewaard in een goed afgesloten pot in de koelkast.

Madeliefjes

Dit deed je waarschijnlijk al als kind: madeliefjes eten! Vanaf april groeien de kleine witgele bloemetjes in weiden en langs paden.
Je kunt zowel de bladeren als de bloemen van madeliefjes gebruiken. Hun licht nootachtig-zure smaak is vrij subtiel. Madeliefjes smaken heerlijk in bijvoorbeeld frisse salades, kruidenkwark of kruidenboter. De paardenbloempesto werkt ook met madeliefjesblaadjes in plaats van paardenbloemblaadjes. Als je ze als decoratie wilt gebruiken, kun je ze het beste kort voor het serveren plukken, zodat de bloemen nog open zijn.

Brandnetel

Deze plant wordt door de meeste mensen als lastig en moeilijk te bestrijden beschouwd. Maar wist je dat de stengels en bladeren van brandnetel meer vitamine C, provitamine A, calcium, magnesium, ijzer en fosfor bevatten dan spinazie? Ze hebben ook een licht nootachtige en pittige smaak die je keuken kan verbeteren.
De smaken en ingrediënten van brandnetels blijven het best bewaard in koude gerechten. Het onkruid komt bijzonder goed tot zijn recht in salades, pesto of smeersels.
Je kunt brandnetel niet alleen koud, maar ook warm gebruiken. De hele bladeren kunnen worden bereid als groente , vergelijkbaar met snijbiet. Dit kan goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld vis, eieren of aardappelen. De bladeren zijn ook geschikt om je eigen brandnetelthee van te maken.
Oogsttip: Draag handschoenen bij het oogsten van brandnetels. Het aanraken van de brandharen veroorzaakt namelijk een branderig gevoel op de huid.

Brandnetel smoothie:

Voor je smoothie heb je 3 dadels, 1 rijpe banaan, 1 sinaasappel en 1 handvol brandnetel nodig. Doe alle ingrediënten samen met 250 ml water in een krachtige blender - en je brandnetel smoothie is klaar. Je kunt het water ook vervangen door dezelfde hoeveelheid kokoswater.

Wilde knoflook

Dit smakelijke onkruid kan worden gekocht bij groenteboeren tijdens het seizoen van wilde knoflook (half maart tot begin mei). Maar je kunt wilde knoflook bijvoorbeeld ook in stadsparken vinden. Het groeit het liefst onder bomen of in de lichte schaduw van huizen. Maar let op: wilde knoflook kan gemakkelijk worden verward met lelietjes-van-dalen - die giftig zijn. In geval van twijfel moet je daarom een specialist raadplegen.
De smaak van de plant doet denken aan een mix van knoflook en bieslook. De beste manier om de smaak van wilde knoflook te behouden is om het te gebruiken in koude of lauwe gerechten. Helaas verliest het veel van zijn smaak als het gedroogd wordt, daarom is het beter om het vers te gebruiken. Om de smaak van je oogst langer te behouden, kun je het invriezen.Wilde knoflook wordt vaak gebruikt om pesto, soepen of sauzen op smaak te brengen. Het is ook heerlijk fijn gesneden op een boterham.

Bijpassende producten