Droom je van je eigen chocolade? Dan ben je hier aan het juiste adres. We willen je kort laten zien hoe je thuis zonder veel hulp je eigen chocolade kunt maken. En dat betekent niet bestaande chocoladerepen omsmelten en versieren met fruit of andere lekkernijen. Nee, dat kan iedereen. We hebben het hier over een echte DIY-chocoladecreatie. Het is echter niet zo makkelijk als het klinkt als je het helemaal zelf wilt maken. Met een beetje geduld en flair moet het toch lukken. Je moet het wel van tevoren weten: Het resultaat zal waarschijnlijk niet zo fijn zijn als een reep chocolade uit de supermarkt, want daar heb je ander professioneel gereedschap en machines voor nodig. Maar het zal zeker in de smaak vallen. Overigens kun je nu alle hoofdingrediënten vinden die je nodig hebt om een chocoladeglimlach op de lippen van jou en je geliefden te toveren: cacaobonen, cacaoboter, cacaopoeder, we hebben ze allemaal!
Methode 1: Chocolade gemaakt van rauwe cacaobonen
Ingrediënten (voor ongeveer 500g chocolade):
- 150g rauwe cacaobonen
- 175 g suiker (poedersuiker werkt het best)
- 100g melkpoeder (als je melkchocolade wilt)
- Kruiden (bijvoorbeeld 1 vanillestokje)
- Eventueel wat cacaoboter
Stap 1: De cacaobonen roosteren
Voordat je de cacaobonen roostert, moet je ze sorteren. Gebruik alleen hele bonen en ze moeten even groot zijn, anders verbranden de kleinere. De oven is het meest geschikt voor het roosteren in je eigen keuken. Maar als je er geen hebt of als hij kapot is, kun je de bonen ook in een pan roosteren. Er zijn enkele verschillen waar je rekening mee moet houden bij het roosteren wat betreft tijd en temperatuur, die afhangen van de roostermethode en de cacaobonen. Als vuistregel kun je de oven instellen op een temperatuur tussen 110°C en 130°C. De brandtijd moet dan tussen de 15 en 30 minuten liggen. De temperatuur kan hoog zijn aan het begin van het roosteren, maar moet daarna iets dalen. Je herkent het einde van het roosteren als er een intense cacaogeur door de keuken waait. Dit is een goed moment om de temperatuur uit te zetten.
Stap 2: Maal de cacaobonen
Eerst moet je de dop van de cacaobonen verwijderen. De binnenkant kan dan gemakkelijk worden verkruimeld. Als je maar een paar bonen hebt, kunnen ze snel met de hand worden gepeld. Zodra de dop van de cacaobonen is verwijderd, moeten ze worden gemalen. Je moet er rekening mee houden dat de bonen voor 50% uit vet bestaan, wat veel blenders al snel tot het uiterste drijft. Blenders die ook zeer vet materiaal kunnen verwerken zijn daarom geschikt voor deze stap. Anders kun je hiervoor ook heel goed een elektrische koffiemolen gebruiken. Vervolgens moet je ongeveer 10 minuten geduld hebben tot je een relatief dikke bruine massa voor je hebt. Wees voorzichtig, het kan ook heet worden, want de temperatuur in het mengsel stijgt tot ongeveer 50°C. Als je een gewone huishoudblender gebruikt, moet je meer tijd nemen en er extra op letten dat je blender niet oververhit raakt.
Stap 3: Verfijn de smaak
Voeg nu de suiker toe aan de cacaomassa. Poedersuiker is bijzonder fijn en combineert daarom beter met het mengsel. Als u melkchocolade wilt, voegt u nu melkpoeder toe. Kruiden, zoals vanille, kunnen je cacaomassa ook een heel speciale smaak geven. Als je echter alleen wilt genieten van de pure cacaosmaak, moet je het nu doen zonder melkpoeder en kruiden. De cacaomassa wordt dan chocolademassa. Hiervoor moet je het mengsel nog 10 minuten met de mixer bewerken, zodat het nog fijner wordt. Je moet van plan zijn om na ongeveer 5 minuten meer cacaoboter toe te voegen, omdat dit ervoor zorgt dat het chocolademengsel niet te droog wordt. Dit zou dan niet langer een streling voor het gehemelte zijn.
Stap 4: temperen op weg naar de afwerking, daarna gewoon genieten!
Voordat de chocolade in de vormen gaat, moet hij nog getempereerd worden. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat dit allemaal inhoudt en waarom het nodig is? Temperen, of prekristallisatie, is een proces dat plaatsvindt wanneer de chocolade nog ongeveer 35°C is wanneer hij afkoelt. Er worden dan tot zes verschillende kristalvormen gecreëerd, waarvan er slechts één gewenst is. Met deze ene kristalvorm heeft de chocolade een aangenaam uitzicht en een goede hardheid, die wordt gekenmerkt door een optimale breuk. Tijdens het tempereren worden de kristallen gevormd bij een temperatuur van minder dan 34,5 °C. Aanvankelijk wordt de goede kristalvorm gevormd die u voor uw chocolade wenst. Als de temperatuur van de chocolade echter onder 27°C zakt, worden ook de andere vijf kristalvormen gevormd, die niet gewenst zijn. De werkstap is daarom logisch, want door matig te verwarmen tot de begintemperatuur van 34,5°C worden de slechte kristallen vernietigd terwijl de goede kristallen behouden blijven. De maximale tempereertemperaturen zijn voor:
- Pure chocolade 34,5°C
- Witte chocolade 31,5°C
- Melkchocolade 32,5°C
Dit betekent ook dat u altijd een keukenthermometer moet gebruiken voor het verwerken, want een verschil van slechts één graad kan een aanzienlijke impact hebben op het eindresultaat. De optimale verwerkingstemperatuur voor donkere chocolade is 31°-32°C, voor melkchocolade 29,9°-30,5°C en voor witte chocolade 29,5°-29,9°C.
Een praktische methode voor tempereren is de chocolade laten afkoelen en vervolgens weer opwarmen. Hiervoor koelt u de chocolade eerst af in een bain-marie tot minder dan 28,5°C, onder voortdurend roeren. Klontjes moeten absoluut vermeden worden, want zo worden de vele kristallen het best gevormd. Zodra de 28,5°C is bereikt, verwarmt u de chocolade opnieuw tot 31°C voor bijvoorbeeld pure chocolade. Alle slechte kristallen zijn nu gesmolten en u kunt verder werken met een mooie massa. De beste manier om uw resultaat te controleren is een lepel in de getempereerde chocolade te dopen. Als de chocolade snel hard wordt en geen grijze waas heeft, is het resultaat geslaagd. Giet dan gewoon in de gewenste vorm en laat uitharden. Het smaakt het best in goed gezelschap!
Methode 2: Met cacaoboter en cacaopoeder
Ingrediënten:
- 80g (rauwe) cacaopoeder
- 80 g cacaoboter
- 60 g rietsuiker
- 1 vanillestokje
Als de eerste optie een beetje te ingewikkeld en tijdrovend was, dan is de tweede methode misschien de betere optie voor jou. Hier heb je een goed rauw cacaopoeder en cacaoboter nodig, als alternatief kun je ook kokosolie gebruiken. Afhankelijk van je smaak kun je voor de zoetheid ook dadels of honing gebruiken in plaats van suiker. Ten eerste moet je de cacaoboter in een klein bakje doen en langzaam smelten in een bain-marie. Roer dan de suiker erdoor en meng het door het botermengsel tot alle suikerkristallen zijn opgelost. Haal het mengsel dan uit de bain-marie, laat kort afkoelen en roer het cacaopoeder erdoor. U kunt het nog vloeibare chocolademengsel nu in een vorm naar keuze gieten. Het moet dan ongeveer 2-3 uur rusten. U kunt het ook in de koelkast bewaren terwijl het hard wordt. U moet uw zelfgemaakte chocolade echter ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur laten rusten voordat u hem opeet, zodat hij zijn volle smaak kan ontwikkelen. Deze optie bespaart tijd en kan ook snel met vrienden en familie worden gedaan.
Tip:
Je kunt het nog warme chocolademengsel ook gebruiken als vegan chocoladesaus over fruit of je favoriete ijs.