Jij vraagt, wij antwoorden

Duurzaamheid bij KoRo

Is KoRo echt duurzaam?

Waarom gebruikt KoRo plastic verpakkingen?

Wat doet KoRo voor een betere wereld? 

Waarom is niet alles biologisch bij KoRo? 

We hebben jullie gevraagd wat jullie het meest interesseert aan duurzaamheid bij KoRo en ons duurzaamheidsteam geeft hier voor jullie antwoord op. Laten we beginnen met de belangrijkste doelen die we in ons werk nastreven:

Wij bij KoRo willen...

Verpakkingsafval verminderen

Onze grote bulkverpakkingen maken deel uit van onze identiteit. Dit maakt niet alleen de handel gemakkelijker en houdt jou langer happy, maar zo besparen we ook veel verpakkingsafval in vergelijking met conventionele kleinverpakkingen - gemiddeld 40% per 1 kg product*.

*Sinds 2022, berekening gebaseerd op een willekeurige steekproef van producten uit verschillende categorieën - snacks, noten, gedroogd fruit, kookingrediënten - in vergelijking met standaard retailconcurrenten, geëxtrapoleerd naar de 519 bulkverpakkingen die in de winkel verkrijgbaar zijn.

Kortere toeleveringsketens

Wij vinden dat producten vaak te veel stops maken op hun weg van de bron naar jou. Daarom proberen wij zoveel mogelijk stappen over te slaan in de toeleveringsketens van onze producten, om ze zo efficiënt en duurzaam mogelijk bij je te krijgen.

Alternatieven bieden

Wij willen je voedsel van hoge kwaliteit bieden, en dat tegen een eerlijke prijs die goed bij jouw dagelijkse leven past. Daarom zorgen wij ervoor dat onze producten zo natuurlijk mogelijk blijven, bijdragen aan een evenwichtig en voornamelijk plantaardig zijn. Dit draagt bij aan een goed voedselpatroon en een, waar mogelijk, duurzamer alternatief op andere merken in de voedingsindustrie. 

Leveranciers/producenten

We willen het de fabrikanten en producenten van onze producten zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom besparen we alle onnodige stappen in de toeleveringsketen, bijvoorbeeld het opnieuw verpakken van producten. We houden onze etiketten dus zo eenvoudig mogelijk. De landen van herkomst van onze producten variëren regelmatig, afhankelijk van waar onze leveranciers de producten vandaan halen. Het wijzigen van een label daarentegen is niet zo eenvoudig, en onze huidige software is hier ook niet flexibel in. Je kunt echter wel de informatie over de herkomst en, indien van toepassing, de biologische certificering van de producten op onze website bekijken.

We voeren zelf slechts beperkte controles uit bij leveranciers of producenten. We laten officiële audits uitvoeren door speciaal opgeleide derden met de juiste expertise. Zelf bezoeken we daarom alleen producenten om een persoonlijke dialoog met hen aan te gaan, of in andere uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld een kwaliteitscontrole). Officiële voedselveiligheidsinspecties worden voor ons uitgevoerd door externe partners. We werken voornamelijk met leveranciers die voldoen aan de GFSI-standaard (Global Food Safety Initiative).

Als een product "biologisch" gecertificeerd is, worden de fabrikanten meestal één keer per jaar ter plaatse geïnspecteerd door inspectie-instellingen. Aangezien wij een Duits bedrijf zijn worden particuliere bedrijven gecontroleerd door het Federale Bureau voor Landbouw en Voeding (BLE) en door de inspectie-instanties van de Duitse deelstaten. Hetzelfde geldt voor de Fairtrade certificering: "De certificeringsinstantie FLOCERT controleert ter plaatse of producenten en handelaars de Fairtrade normen naleven en voldoen aan de sociale, economische en ecologische normen. Het controleert ook of de producentenorganisaties de vastgestelde minimumprijs en de Fairtrade premie ontvangen. FLOCERT is een onafhankelijke certificeringsorganisatie en een dochteronderneming van Fairtrade International." Meer informatie over dit proces kun je hier vinden en nalezen (deze informatie is alleen in het Duits beschikbaar). In de toekomst willen we het aandeel biologische en Fairtrade producten in ons assortiment verder vergroten.

Wereldwijd werken wij met enkele honderden leveranciers, waardoor wij niet altijd 100% inzicht hebben in de toeleveringsketens die zij gebruiken. Hierdoor kunnen wij nooit helemaal precies achterhalen hoe sommigen van hen betaald worden. Echter vragen wij aan alle potentiële leveranciers of zij en hun toeleveranciers voldoen aan de minimale en fundamentele arbeidsnormen van de IAO (Internationale Arbeidsorganisatie). In de toekomst zullen we ook een gedragscode voor leveranciers en partners introduceren waarin onze verwachtingen en normen uiteengezet worden. Hierin doen we ook een beroep op onze partners om al hun werknemers eerlijk te betalen (ten minste het minimumloon). We rekenen op vertrouwen en eerlijkheid als het gaat om de naleving hiervan. Er zijn ook externe controle-instanties (zoals Fairtrade) waarmee we onze samenwerking in het vervolg uit zullen breiden.

We willen je een grote variatie aan producten bieden en importeren daarom ook goederen die afhankelijk zijn van langere transportroutes. Onze assortimentskeuzes hangen ook in grote mate af van de vraag van onze klanten. Maar waar mogelijk proberen we in deze gevallen soortgelijke of alternatieve producten met kortere transportroutes aan te bieden. Dit hangt altijd af van het desbetreffende product en de leverancier. Daarnaast staan kwaliteit en een goede smaak zeer hoog bij ons in het vaandel. Om dit te kunnen garanderen, moeten we soms onze toevlucht nemen tot import uit verder gelegen landen. En er zijn uiteraard ook producten die gewoonweg niet dicht bij huis kunnen worden geteeld. Denk bijvoorbeeld aan mango's of kokosnoten. Als je naar de carbonfootprint van onze producten kijkt, wordt het duidelijk dat transport en logistiek gemiddeld "slechts" verantwoordelijk zijn voor minder dan 10% van de uitstoot van het product. Hoewel dit een relatief laag aandeel is, streven we ernaar om in de toeleveringsketens in de toekomst nog korter te maken.

Om de CO₂-voetafdruk van onze producten zo laag mogelijk te houden, werken we eraan om onze toeleveringsketens verder te verkorten en transport per vliegtuig te vermijden door alternatieve importroutes te gebruiken.

Vragen over verpakkingen

Onze prioriteit is dat de producten die jij besteld hebt veilig, onbeschadigd en onbedorven bij jou thuis aankomen. De verpakking moet het voedsel daarom goed beschermen. Als dit niet het geval is, bederft het product sneller en moet je het in het ergste geval weggooien. Ons doel is daarom om onze verpakkingen te optimaliseren voor de maximale voedselveiligheid en de langst mogelijke houdbaarheid. In veel gevallen is enkel een plastic verpakking in staat te voldoen aan deze eis. Noten zijn bijvoorbeeld ietwat vettig en een papieren verpakking zou snel vet worden en beschadigen. Plastic is daarom de beste verpakkingskeuze voor dit product. Het kan dan een slechte reputatie hebben, maar plastic is niet per se de minst duurzame verpakkingsoptie. Een “groen uitziende” verpakking, zoals bijvoorbeeld een van papier met aluminium, kan duurzaam ogen en zich voordoen als makkelijk recyclebaar. Maar in werkelijkheid zijn dergelijke samengestelde materialen erg moeilijk te recyclen, en dus niet zo duurzaam. Daarom kiezen wij vaak voor andere materialen voor onze producten, zoals plastic. Maar we zijn ons er natuurlijk van bewust dat niet al onze verpakkingen gerecycled kunnen worden, en dat het niet correct scheiden van plastic van ander afval een negatieve impact kan hebben. Om die redenen werken wij er voortdurend aan om de recyclebaarheid van onze verpakkingen te verbeteren. Onze verzendverpakkingen (dozen, opvulmateriaal en pakkettape) zijn al volledig van herbruikt papier gemaakt en ze kunnen dus ook makkelijk worden gerecycled.

Onze productverpakkingen zijn niet gemaakt van gerecycled materiaal. Als levensmiddelenbedrijf zijn we, zoals je je kunt voorstellen, onderworpen aan strenge richtlijnen als het gaat om de hygiëne en veiligheid van verpakkingen. We mogen dus ook niet zomaar gerecycled plastic gebruiken voor verpakkingen die direct contact hebben met voedselwaren. De EU hanteert strenge richtlijnen voor dergelijke verpakkingen. Niet alle fabrikanten kunnen of willen aan deze voldoen en nemen daarom hun toevlucht tot verpakkingen met een beschermingslaag tussen het gerecyclede materiaal en het voedsel. Deze laag beschermt het voedsel tegen mogelijke besmetting, maar heeft als nadeel dat de verpakking moeilijker te recyclen is, waardoor de duurzaamheidsvoordelen beperkt worden. De EU-richtlijn hierover werd in 2022 vernieuwd om het gebruik van gerecyclede kunststoffen in de voedingssector te verbeteren en vereenvoudigen. Er zijn nu meer dan 200 officieel goedgekeurde productieprocessen voor gerecyclede kunststoffen in voedselverpakkingen. Deze richtlijn heeft als doel de herbruikbaarheid van gerecyclede kunststoffen in de voedingssector te vergroten en combineert voedselveiligheid met milieuvoordelen. Hoewel de markt voor geschikte gerecyclede kunststoffen dus nog niet volwassen is, wordt verwacht dat in de toekomst meer verpakkingsmaterialen zullen voldoen aan de strenge eisen in de voedingssector. Daarom zijn wij alvast op zoek gegaan naar duurzamere verpakkingen en testen we verschillende alternatieven die beter recyclebaar zijn. Toch hebben we nog niet het perfecte materiaal gevonden dat zowel aan onze duurzaamheidscriteria als aan belangrijke punten omtrent voedselveiligheid voldoet. 

De verpakking voor het transport van jouw bestellingen is daarentegen volledig gebaseerd op papier en de dozen en het vulmateriaal zijn al volledig recyclebaar.

Op dit moment zijn ongeveer 30% van onze verpakkingen gemaakt van monoplastic, dat in principe recyclebaar is. We zijn echter terughoudend met het maken van claims zoals "recyclebare verpakking", omdat we alleen verklaringen over de recyclebaarheid van deze verpakkingsoort hebben ontvangen van de fabrikanten en niet via certificering door onafhankelijke partijen. Het is ons doel zulke claims onafhankelijk te kunnen laten verifiëren. Momenteel werken we er wel aan om de recyclebaarheid van onze verpakkingen in het algemeen te verbeteren en dit te laten certificeren. Dit klinkt makkelijker dan het is, omdat we met stabiele materialen moeten werken om ervoor te zorgen dat onze verpakkingen voldoen aan de hoge normen voor voedselveiligheid. Om de levensduur van onze verpakkingen te garanderen, moeten zowel elasticiteit voor ruimtebesparend transport als stevigheid voor optimale productbescherming worden gewaarborgd.

Het beantwoorden van deze vraag is niet zo eenvoudig - misschien zelfs onmogelijk. Want elk van deze materialen heeft voor- en nadelen. Hoewel papier gemakkelijk te recyclen is, heeft het niet altijd een goede beschermingslaag ten behoeven van de voedselveiligheid. Om dit tegen te gaan, wordt het vaak gecombineerd met andere materialen, dit is op zijn beurt niet gemakkelijk te recyclen. Plastic verpakkingen zijn daarentegen erg licht en besparen transportkosten. Glas heeft aanzienlijk hogere transportkosten dan plastic of papier, maar kan milieuvriendelijker zijn door de lange levensduur en goede recycleerbaarheid. Voor de productie van aluminiumblikjes is veel energie nodig, maar ze zijn beter te recyclen. Zo zie je maar: er is nooit een juist antwoord. Een belangrijke regel als het gaat om duurzame verpakking is dat composietmaterialen (bijv. composieten van papier en aluminium of papier en plastic, zoals melkpakken) zeer moeilijk te recyclen zijn, omdat de materialen aan elkaar gehecht zijn. Verpakkingen van enkele materialen zijn altijd gemakkelijker te recyclen. Het is ook belangrijk dat de verpakking het voedsel optimaal beschermt. Want wat is het nut van een verpakking die weinig CO2 uitstoot maar vervolgens het voedsel niet goed beschermt tegen externe invloeden? Het resultaat zou onnodige voedselverspilling zijn. Daarom overwegen we voor elk product alle mogelijke verpakkingsopties en nemen we een beslissing op basis van alle relevante factoren (waaronder kwaliteitsbehoud, voedselveiligheid, kosten en duurzaamheid).

We begrijpen dat je een bepaald risico neemt door producten van ons te kopen die in bulkverpakkingen verpakt zijn. Om die reden bieden we je ook een selectie van onze producten, zoals snacks en noten, aan in een kleiner formaat. We houden ons dus niet altijd vast aan grotere verpakkingsformaten en willen je graag kennis laten maken met onze producten en het merk KoRo, zelfs als je geen grote verpakkingen wilt kopen.

Piran: Wij weten dat je een zeker risico neemt wanneer je bij ons producten in bulkverpakkingen koopt waarvan je nog niet weet of zij je zullen bevallen. Daarom bieden wij je ook een selectie van onze producten in kleine formaten aan. Wij zijn niet dogmatisch over onze verpakkingsmaten en willen je toegang geven tot onze producten, zelfs als je geen grootverpakkingen wilt kopen. Onze individueel verpakte snacks zijn ontworpen voor mensen die veel onderweg zijn. Je kunt ze gemakkelijk meenemen en ervan genieten, waar je ook bent. We nemen de feedback van onze gemeenschap over onze individueel verpakte Energy Balls en de "twijfelachtige" extra kom ter harte. Daarom hebben we al geprobeerd om onze Energy Balls zonder schaaltje te produceren, maar we hebben veel klachten gehad over geplette Energy Balls, lekkende olie en meer. Wij werken al aan een betere oplossing om de Energy Balls met minder afval te kunnen verpakken. De kommen zijn trouwens al gemaakt van biologisch afbreekbaar (composteerbaar) bagasse. Dit is wat overblijft na het persen van suikerriet.

Vragen over onze producten

Nee, we werken met honderden leveranciers in Duitsland, Europa en daarbuiten. Waar de producten vandaan komen of gemaakt zijn, kun je zien in de productinformatie op de website.

De productielanden variëren afhankelijk van het product. We halen onze producten van over de hele wereld en kopen ze waar ze het beste voldoen aan onze eisen op het gebied van kwaliteit, smaak, prijs en duurzaamheid. De exacte productieprocessen van de producten verschillen per fabrikant. De specificaties over vervaardiging van het product kunnen worden bekeken op de desbetreffende pagina op onze website.

Nee. Hoewel een groot deel van onze producten al biologisch geteeld of gecertificeerd biologisch is, is een deel van ons assortiment dat niet. Je kunt uitzoeken welke producten biologisch gecertificeerd zijn op onze website door "bio" in te voeren in het zoekveld of te klikken op een van de tabbladen, bijvoorbeeld "ontbijt" en dan te filteren op "biologisch" in de eigenschappen. Dit toont je alle biologische producten in deze categorie.

De belangrijkste reden hiervoor is simpelweg de smaak: we hebben zowel conventionele als biologische noten getest om onze notenpasta’s mee te maken. In sommige gevallen kwamen de ‘normale’ noten beter uit de test. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de amandelpasta. Niet-biologische amandelen hebben een mildere smaak die beter geschikt is voor dit product. Hoewel deze amandelen buiten Europa worden geteeld, zijn ze toch een betere keus dan de bittere amandelen uit Italiaanse, Portugese een Spaanse teeltgebieden waar ze uit controleerbare biologische landbouw voortkomen. Een andere reden waarom we niet al onze notenpasta's in biologische kwaliteit aanbieden is het aanzienlijke prijsverschil. Zolang we willen blijven concurreren met andere kwaliteitsproducten, zullen we ook niet biologische notenpasta’s aanbieden. De keuzes die we hierin maken verschillen natuurlijk per product. We willen voedsel van hoge kwaliteit aanbieden voor ieders budget - daarom kiezen we voor de conventionele en dus goedkopere optie voor sommige producten.

Verdere vragen

We weten dat veel potentiële klanten erg terughoudend zijn als het gaat om grote verpakkingen te bestellen, of überhaupt online te winkelen, zonder de producten eerst te kunnen testen. Daarom creëren we de mogelijkheid om KoRo offline (vaak in kleinere formaten) in winkels te leren kennen. Snacks in kleinere verpakkingen en onze eigen creaties, zoals de dadel-hazelnootpasta 330 g, zijn hiervoor ideaal. Zo kunnen klanten op hun gemak de producten van KoRo ontdekken voordat ze grote verpakkingen bestellen.

We willen niemand voorschrijven wat ze kopen of hoe ze eten. Daarom bevat ons assortiment een grote variatie aan veganistische en niet-veganistische producten. Ons doel is in eerste instantie om producten van hoge kwaliteit tegen eerlijke prijzen aan te bieden.

Ten eerste is het belangrijk te benoemen dat duurzaamheid vele dimensies heeft. Wij definiëren het als economische, ecologische en sociale duurzaamheid. Veel van de stappen die we in dat kader willen nemen staan nog in de kinderschoenen. Daarom noemen we hier alleen de maatregelen waarvan we de impact al kunnen meten. Maar er zijn er staan er dus nog veel meer gepland, waarover we t.z.t. zullen berichten.

Ons assortiment: KoRo’s missie is om duurzamere producten voor iedereen toegankelijker te maken. Daarom hebben we een assortiment dat voor 99% bestaat uit vegetarische, 80% vegan en 47% biologische producten (per 03/2024). We voeren ook risicoanalyses uit in de landen van herkomst voor sommige grondstoffen die verwerkt zijn in onze producten. Op basis van de resultaten van deze analyses ontwikkelen we een Sustainable Sourcing Policy, waarmee we risico’s gericht kunnen verminderen. Dit doen we bijvoorbeeld door alleen bepaalde grondstoffen met een specifiek certificeringsniveau in te kopen. We werken momenteel aan een gedragscode voor leveranciers, die ook betrekking heeft op al onze andere partners. Hierin worden onze normen en verwachtingen op het gebied van milieu, bedrijfsethiek en sociale kwesties nog duidelijker dan voorheen gedefinieerd.

Ons kantoor: We gebruiken groene stroom van 100% duurzame energie voor ons kantoor. Daarnaast draait de hostingprovider voor onze website ook op 100% duurzame energie.

Onze verzendverpakkingen (dozen, opvulmateriaal en pakkettape) zijn al volledig van papier gemaakt. Het vulmateriaal en de dozen worden geproduceerd van herbruikt materiaal en kunnen ook makkelijk worden gerecycled. Met onze grootverpakkingen besparen we verpakkingsafval vergeleken met conventionele kleinverpakkingen - gemiddeld 40% per 1 kg product*.

*Sinds 2022, berekening gebaseerd op een steekproef van producten uit verschillende categorieën - snacks, noten, gedroogd fruit, kookingrediënten - vergeleken met standaard retail concurrenten, geëxtrapoleerd naar de 519 bulkverpakkingen beschikbaar in onze winkel.

Onze salecategorie: We willen voorkomen dat voedsel dat bijna verlopen is of wat er niet meer zo mooi uitziet, weggegooid wordt en bieden het daarom tegen een gereduceerde prijs in onze sale aan. Sinds 2023 doneren we ook aan Foodsharing, een Duits platform dat verlopen of afgekeurd eten een tweede kans geeft.

Onze communicatie: Het laatste punt, maar misschien ook wel het belangrijkste van de maatregelen die we nemen: onze transparante communicatie. Bij KoRo hebben we een speciaal duurzaamheidsteam, dat zich uitsluitend bezighoudt met milieu-, bedrijfsethische en sociale kwesties. Zij voeren ook constante communicatie door naar onze klanten en partners over de staat van onze duurzaamheidsdoelen. We willen daarom ook de vooruitgang, uitdagingen en resultaten die dit team heeft bereikt met je delen om een dieper inzicht te geven in KoRo’s duurzaamheidsmissie. We hebben ons bijvoorbeeld tot doel gesteld om regelmatig een impactrapport te publiceren dat inzicht geeft over dit onderwerp. Je kunt het meest recente rapport hier vinden. We hebben ook het tabblad "Klimaatimpact" geïntroduceerd voor meer dan 80 producten. Hiervoor hebben we de uitstoot van broeikasgassen berekend die wordt veroorzaakt door de productie, de verpakking en het transport. Bij die 80 producten geven we jou deze informatie zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen wanneer je overweegt een product te kopen, zo kun je ook je persoonlijke CO2-afdruk in de gaten houden. Daarnaast gebruiken we de waardevolle inzichten die we opdoen uit deze berekeningen om onze toeleveringsketens in de toekomst nog duurzamer te maken en onze ecologische impact te verkleinen.